(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NNTMBJW');

Autorijden in de winter: voorkom autoschade!

Home » Autorijden in de winter: voorkom autoschade!

Autorijden in de winter: voorkom autoschade!

Wist je dat de kans op autoschade in de winter 60% hoger is? Dit heeft natuurlijk te maken met de weersomstandigheden en daarom is het zo belangrijk om in de winter extra voorzichtig te zijn wanneer je de weg op gaat. We geven je een aantal tips om autoschade te voorkomen. En mocht je nu toch schade hebben… Dan kun je natuurlijk altijd bij ons terecht!

Autoschade in de winter

De meest voorkomende schades die automobilisten oplopen tijdens de winter, zijn:

 • Eenzijdige aanrijding
 • Parkeerschade
 • Botsing met een andere auto
 • Kop/staartbotsing
 • Ruitschade

Eenzijdige aanrijding

Vooral in de wintermaanden is de kans groter dat een auto van de weg raakt, in een slip komt en tegen een boom of vangrail aanbotst. Door mist, gladheid en laaghangende zon. Dit noemen we een eenzijdige aanrijding.

Parkeerschade

Door gladheid is de kans groter dat u bij het inparkeren doorglijdt tegen bijvoorbeeld een geparkeerde auto.
Bij harde wind kan de portier open waaien en tegen de ernaast geparkeerde auto komen.
De laagstaande zon kan uw zicht belemmeren bij in- en uit parkeren van uw auto.

Botsing met een andere auto

De gladheid op de weg kan erg verraderlijk zijn. Door meer afstand dan normaal te houden, houdt u rekening met een langere of onverwacht andere remweg. Even snel tussenvoegen is niet verstandig met gladheid.

Kop/staartbotsing

Uw remweg is anders dan u gewend bent op een gladde weg. Bij mist is de afstand op uw voorganger lastig in te schatten. Houd bij het rijden met gladheid, mist, laagstaande zon en sneeuw voldoende afstand. Zo kunt u beter anticiperen.

Ruitschade

Door het bevriezen van het wegdek, kunnen er gaten in het asfalt ontstaan. De losgekomen deeltjes kunnen voor steenslag zorgen. Dit kan voor vervelende autoschade zorgen.

Winterweer zorgt voor autoschade

Wat heeft het seizoen met die schade te maken?

 • Gladheid
 • Sneeuwval
 • Regenval
 • Rijden in het donker
 • Laagstaande zon

Zo voorkomt u autoschade ook in de winter

 • Winterbanden
 • Een goede autoverzekering
 • Voorzichtig rijden!

Bonustip: Zet Autoschade Herstel Midden Nederland met tel.nr. 0318-734510 in uw contacten zodat u snel weer op weg geholpen bent bij schade!

Wat wel en wat juist niet te doen bij een bevroren (voor)ruit met sterretje

Doe dit vooral NIET:

 • Warm of heet water over bevroren ramen gieten, niet verstandig bij een ster in uw ruit.
 • De verwarming van de autoruit voluit aanzetten op een bevroren ruit.
 • Voorruit afdekken met papier of karton tegen ijsvorming, deze materialen kunnen vastvriezen aan de autoruit.

Doe dit vooral WEL:

Gebruik een spuitbus met speciale ontdooier, hierdoor hoeft u niet te krabben en oefent u geen druk uit op de voorruit.
Dek uw voorruit af met een speciale hoes, hierdoor voorkomt u dat er ijsvorming op de voorruit ontstaat.
Ontvet de ramen en ruitenwissers regelmatig met Glassex. Er ontstaat meer condensvorming op vette ramen!

Veilig de weg op in de winter

1. Vertrek op tijd

Ga met vorst en gladheid op tijd de deur uit. Hierdoor voorkomt u dat u moet haasten. Daarnaast zorgt gladheid op de wegen vaak voor vertraging door files.

2. Ga voorbereid op pad

Kijk van te voren naar de weersvoorspellingen en verkeersinformatie. Zo weet u wat u kunt verwachten en kunt u eventueel kiezen voor een alternatieve route om files te vermijden.

3. Zorg voor voldoende afstand

Normaal gesproken is het de regel twee seconden tussen u en uw voorganger aan te houden. Het is echter bij gladheid verstandig dit te verdubbelen naar vier seconden. Mocht u plotseling moeten remmen, dan heeft u in ieder geval meer tijd en ruimte om hier op te anticiperen.

4. Kijk verder vooruit

Met gladde wegen is het belangrijk dat u tijdig kunt reageren op het gedrag van andere weggebruikers. Het is dan ook belangrijk nog verder vooruit te kijken dan u gewend bent. Zorg er daarom voor dat u niet te dicht op uw voorganger zit, zo heeft u een beter overzicht.

5. Trek niet te snel op

Wanneer het glad is en u trekt te snel op met de auto, dan kan de auto wegglijden. Vaak heeft u dan weinig controle over de auto. Het is dan ook verstandig om vanuit stilstand rustig op te trekken. Bij gladheid kan het helpen om weg te rijden in de tweede versnelling.

6. Remdruk bij noodstop

Bij een plotselinge noodstop op een glad wegdek, is het goed te weten dat het antiblokkeersysteem (ABS) van de auto alleen werkt wanneer u de remdruk hoog houdt. Trap daarom bij een noodstop de rem en koppeling gelijktijdig hard in.

7. Remmen in bochten

Vaak is het verstandig om in een gladde bocht helemaal niet te remmen. Wat dat betreft kunt u beter het gas los laten en rustig in de goede richting sturen. Het is wellicht onnatuurlijk, maar veiliger dan hard te remmen of plotseling een ruk aan het stuur te geven.

Veilig de weg op

Hopelijk helpen deze tips u om veilig te rijden deze winter… En zo niet, dan zien we u vanzelf verschijnen. Wij herstellen voor alle verzekeringsmaatschappijen! Meer weten? Neem gerust contact met ons op.